No és això companys, no és això; ningú va dir que seria fàcil.

Em preocupa molt la deriva d’allò que podríem dir “postprocés” o “el camí cap a la República”. Ningú va dir que seria fàcil, això ja ho sabíem molts. Després del dia 27 d’octubre, el Govern va decidir no fer efectiva la República. Això ja sabem el que va implicar; un 155 i l’Estat amb tots els seus instruments polítics i judicials aconseguint que una part de Govern estigués a l’exili i un altre a la presó. Davant aquesta situació i les eleccions il·legítimes, tornem a una situació similar a la del 27S; una victòria i majoria absoluta amb escons però sense assolir el tant apreciat 50% en vots.

Davant aquesta situació, des del meu punt de vista s’ha de treballar en dues direccions; recuperar les institucions i persistir amb política i projecte “la descongelació de la República”. Sé que per a molts, tornar a un escenari semi autonòmic amb totes les dificultats que implica i el bany de realitat que això significa no li agradarà gens. Però, seria hora de fer un anàlisi d’efectivitat i d’estabilitat. La rauxa pot ser bona, però cal treballar des del concepte de Catalunya com a un sol poble, i sincerament, aquests darrers dies sembla que s’estigui cuinant un relat de consum propi, d’autoconsum, de rauxa sentimentalista sense ser conscients que això de “fer República” vol dir mirar lluny,  majories i de projecte. L’1 d’octubre i el 3 d’octubre va ser un cop sobre la taula del bloc sobiranista, un bloc mobilitzat, que es contraposava amb la repressió i la violència de l’Estat, però hem de ser conscients que no podem caure en allò que no volem ser; el civisme, el pacifisme, el pactisme, el progrés social, el treballar amb un projecte col·lectiu, Catalunya com un sol poble, això és el que ens defineix i el que s’ha de treballar, els valors republicans.

Hem de ser conscients que Catalunya també és i son aquells catalans que no van donar suport a la República l’1O i el 21D. No ser conscients d’això i tirar pel dret (desobediència civil i política) ens pot portar a la fi del “camí cap a la República”. D’aquest quasi 50% que actualment dona suport a les forces republicanes, segur que un 25% son votants que com jo anteriorment no havien votat independència, gent que ha vist la República com un projecte contraposat amb el model arcaic d’Espanya. No caiguem en l’error de pervertir un projecte col·lectiu en un projecte mediocre. El republicanisme ha de fugir de discursos nacionalistes carregats de simbolismes, ha de fugir del discursos d’autoconsum obviant per exemple una àrea metropolitana on el republicanisme és clarament minoritari, ha de fugir dels camins de desobediència i la inestabilitat social, hem de generar un discurs de convivència i de projecte col·lectiu. Quedo impressionat com gent que pensava que tenia un pensament estadista avui en dia ens avoquen al suïcidi polític. Això va de treballar, treballar i seguir treballant.

Sempre s’ha dit que ens hem d’anar carregant de raons. En el terreny de la democràcia hem de seguir treballant i ara toca més que mai treballar en el de la política. Un Govern de caire republicà (val, d’acord, sense cap República que gestionar) però amb uns objectius de fer més “gran la República”, de sumar suports pot ser un bon començament per seguir persistint i assolir els objectius.

Tenim el repte de les eleccions municipals del 2019, aquí és on podem començar a empenya i assolir i superar aquell 50% desitjat i necessari. Projectes de ciutats i de pobles; política pura, política des del carrer i feta per la gent i per a la gent. Ara és el moment de la política, de la ideologia, del model de País, del model de societat. Alguns volen seguir en el relat del simbolisme, la èpica ja que els hi incomoda parlar de model de País, però ara més que mai toca fer política amb majúscules i “obrir” la República a tots aquells que encara no s’hi senten identificats.

República vol dir fer política, treballar. Si volem ser República ens l’hem de guanyar i hem de començar guanyant el suport majoritari i ampli de la societat catalana. Seguim i persistim!

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s